dimarts, 23 de maig del 2017

DIVENDRES 26 DE MAIG ES PRESENTA A CAN GELABERT EL LLIBRE "VINYÒVOL. VOCABULARI PAGÈS DE LA VINYA I EL VI"



Aquest divendres dia 26 de maig a les 20 hores es durà a terme al Casal de Cultura Can Gelabert de Binissalem la presentació del llibre Vinyòvol. Vocabulari pagès de la vinya i el vi, de Pere Calafat amb il·lustracions de  Joana Cabot que ha estat editat per Documenta Balear. La presentació anirà a càrrec de Jose Luis Roses i l’autor. Una hora més tard, a les 21 hores, es durà a terme l’exposició “Vinyòvol, dibuixos i paraules”, de Joana Cabot i Pere Calafat. Situada a la sala de les Golfes de Can Gelabert, l’exposició es podrà visitar fins dia 10 de juny, de dilluns a divendres de 15:30 a 21 hores i dissabtes de 10 a 13 hores.

Vinyòvol és el guardià de vinya o de vinyes, o també el treballador especialitzat i coneixedor de les pràctiques que s’han de realitzar a una vinya.

Pere Calafat és pagès i viticultor de Santa Maria del Camí, i està al capdavant del Celler Jaume de Puntiró, des del qual elabora vins ecològics. Tot i no recordar quin va ser el motiu que el va dur a iniciar aquest recull de paraules, sí que en recorda el moment: a finals dels anys noranta del segle passat, en un moment molt mogut i apassionat de la seva vida: membre de l’equip de redacció de la revista Coanegra, amb la vinya jove plantada de feia poc, consolidant el celler-marca Jaume de Puntiró, viatjant sovint a fires de vins i de maquinària, amb dos fills petits...

No en recorda el motiu però sí el detonant: l’ajuda que rebé del seu pare als inicis de la seva vida de pagès, podant junts la vinya de la finca Es Torrent Fals. Allò suposà per en Pere el redescobriment de son pare, que passà de ser una figura una mica autoritària i molt exigent a ser un bon conseller, un bon exemple i home d’amable conversa, que vessava saviesa pagesa, amb un passat marcat per l’escassetat, la tradició i l’esforç.  

“Al vocabulari -remarca Calafat- no l’hi param esment. L'usam i prou, i és el que s'ha de fer però té missatges ocults, té missatges fascinants”. I ens posa uns exemples: “la romàntica i poètica paraula “esperit” ens descriu una de les parts que formen el vi, la seva part embriagadora, la seva part màgica, en realitat ens diu que el vi té esperit i que nosaltres som capaços de copsar-lo”, o el mot novell "que es refereix a la joventut del vi, tots entenem que alguna cosa novella es quelcom nou, jove. En realitat és quelcom que no és vell, és la negació d'una cosa que no és vella, NO-VELL”.

Eines, mesures, feines... Aquest vocabulari ens mostra els pas inexorable del temps, coses que han canviat, pràctiques que hem abandonat. “Els temps –afirma Calafat- posa a tot hom al seu lloc i també a les paraules. Serveixi però aquest treball per conservar-les. N’hi ha que encara són conegudes, que encara empram, midant a passes, pams i forcs, però d’altres, que hem sentit a dir dels nostres majors, ja no en feim ús: lliures, unces, arroves, quartí, quarteró etc.”

Vinyòvol és un recull fet al llarg dels anys per un pagès dislèxic (just diagnosticat per sa mare, que en veure un programa sobre la dislèxia a la televisió entengué perquè al seu fill Pere, quan era nin, li costava tant aprendre de llegir i escriure) que ha comptat amb molta ajuda: pagesos, vinyaters, vinaters... Emperò, i de manera especial, ha estat possible gràcies a en Jaume i na Margalida, pares den Pere Calafat; els seus sogres Mateu i Maria; na Maria Antonia Molines, filòloga que ha aportat el punt científic i de rigor al vocabulari; Mateu Morro, Biel Majoral, Felip Munar, Joan Mora, Jaume Vich i el seu germà Bernat Calafat, que en feren una lectura crítica; la seva dona, na Magdalena, pel seu suport constant; a na Joana Aina Cabot Fuster autora dels  pels excel·lents dibuixos que acompanyen a les paraules, fent-les més comprensibles; a Mateu i Toni de Documenta Balear, dos editors que han confiat en el projecte, l'han millorat i han fet possible la seva edició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada