Marcos Vidal ha resultat guanyador del XXXIII Certamen d’Arts Plàstiques i Visuals Vila de Binissalem amb l’escultura “Cadira doble”, una talla en fusta de til·ler, premi dotat amb 2800€ que són atorgats per l’Ajuntament de Binissalem. El segon premi, aportat per Di7, ha estat adjudicat a Rafel Adrover per la tècnica mixta damunt fusta que du per títol “Old dragon 01”. Així mateix, el jurat del premi ha concedit dues mencions especials a les obres de Toni Crespo i a Gisela Ràfols. A més dels esmentats, han resultat seleccionats Salvador Ginard, José Luís López Moral, Jaume Orejuela, Antonio Ogabán, Xisco Duarte, Fabian Shalekamp, Jorge Cabral, Joan Francesc Oliver, Josep Urrea, Joan Àvila, Tomeu Simonet “Gorriomoixa”, Pablo Fernández Pujol i Isabel Serra.
L’entrega de premis es va realitzar aquets dissabte 10 al Casal de Cultura Can Gelabert, amb l’assistència, entre d’altres, de Catalina Vallés, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Binissalem, Pep Lluís Garcia en representació de Di7 i Mª Pau Ruiz, coordinadora del Casal. L’exposició amb les obres seleccionades, inaugurada aquest dissabte dia 10, romandrà oberta fins el proper dia 23 d’octubre, de dilluns a divendres de 15 a 21 hores i els dissabtes de 17 a 20 hores.
Nascut a Vitoria-Gasteiz al 1967, de pares mallorquins, Marcos Vidal viu i treballa a Sineu, i periòdicament viatja a Alemanya, on disposa d’un estudi a Krefeld. Al 1991 es llicencia en Belles Arts en la Facultat de Sant Carles de la Universitat Politècnica de València, on s’especialitza especialitza en gravat i realitza varis cursos de postgrau. Rep en dues ocasions (1993 i 1997) beca per als tallers de la “Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca”, on realitza cinc cursos del 1995 al 2006. Al 1996 rep una beca de viatge del Ministeri de Cultura espanyol, convidat pel Taller experimental de gràfica i pel Taller René Portocarrero, de La Habana, Cuba. L’any següent obté una beca del “Frans Masereel centrum” de Bèlgica, per als seus tallers de gràfica. També ha estat artista convidat a la fundació Starke de Berlin en 2005, i al 2007 rebé una Ajuda per a la mobilitat del Ministeri d’Assumptes Exteriors espanyol per a treballar i exposar a la fundació Insel Hombroich de Neuss, Alemanya.
Ha realitzat múltiples exposicions de la seva obra. A nivell individual les més recents són: galeria Candyland d’Estocolm, Suècia, galeria SKL de Palma, Museu i Fons de Porreres, sala Dato de l’Ajuntament de Vitoria-Gasteiz. També cal esmentar-ne d’altres, com ara la galeria 4gats-Ferran Cano, el Museu de Los Ángeles de Segovia, o l’espai Ramon Llull de Palma.
La seva obra va ser objecte de revisió a l’exposició itinerant “Marcos Vidal: l’objecte trobat (obres 1996-2010)”, exposició que a finals del 2010 va romandre a la Sala del Directori del Casal de Cultura Can Gelabert de Binissalem.
Entre les exposicions col·lectives cal destacar la seva participació en events internacionals com: la 2a i la 3a Beijing internacional art Biennale a la Xina; la bienal Mediterránea N°2 a Dubrovnik, Croacia; la VI international art triennale Majdanek” a Lublin, Polònia; o al Busan international print art Festival de Corea, el Supermarket 2010 y 2011d’Estocolm al Water Tower art fest i a la Experimental engraving Biennale de Bucarest. A Espanya ha participat a mostres com: el Simposium internacional de escultura de Alicante, la 2ª muestra de arte publico de Navacerrada, el 56 certamen de Arte Alavés en Vitoria-Gasteiz, o el Premi Ciutat de Manacor.
Ha participat a les fires d’art KIAF’07, KIAF’08 i KIAF’09 de Seul i en Next Art Chicago. A l’Estat Espanyol a les fires Puro Arte de Vigo i Jam Art Mallorca de Palma, en totes elles a l’estand de la galeria SKL. També exposa treballs a la galeria Espai B2 de Sóller i ha treballat amb la galeria UBR de Salzburg. Combina la seva faceta d’artista amb la de docent a cursos de gravat.
Amb una obra molt marcada per l’assemblatge d’objectes trobats, les peces de Vidal traspuen ironia pels quatre cantons. Ironia que va de la mà de la intel·ligència, l’humor, la crítica mordaç i, en paraules de Pablo J. Rico, “una impetuosa voluntat d’art”. Una voluntat d’art tramesa per Vidal amb petites maletes formades per tot tipus d’objectes, obres al voltant del fet televisiu, les sèries dedicades a l’heràldica (autèntics poemes visuals on es representa de manera àcida i humorística diversos aspectes de la vida real), diorames, gravats o la seva devoció per cert tipus d’objectes com ara les cadires (algunes d’elles recuperades i intervengudes, d’altres construïdes de bell nou a partir de palets o esculpides a partir de fustes i troncs, com és el cas de l’obra guanyadora al certamen de Binissalem, “cadira doble”). Tot plegat amb el trencament constant de motlles i mites com a eix vertebrador d’una obra que no deixa mai indiferent a l’espectador.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada