divendres, 28 d’octubre del 2011

"Diaris de fotògrafs" i "Art emergent a les Illes Balears IV", aquest dissabte 29 d'octubre a les 12h a Can Gelabert





Aquest dissabte dia 29 d’octubre de 2011 a les 12h s’inauguren al Casal de Cultura Can Gelabert de Binissalem les exposicions Diaris de fotògrafs, del col·lectiu fotogràfic SAMAKINETA i Art Emergent a les Illes Balears IV, exposició col·lectiva comissariada per Projecte Llevant.

DIARIS DE FOTÒGRAFS

SAMAKINETA és un col·lectiu de fotògrafs independents i heterogenis, residents a Mallorca, que des de l'estiu de 2007 sumen esforços amb l'objectiu de promoure i difondre la fotografia contemporània local i internacional. El projecte més representatiu en el qual s'han implicat és Visionaris, un cicle anual de projeccions, tallers i conferències, realitzat en col·laboració amb la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma.

Diaris de fotògrafs és una singular proposta que reuneix el treball de tres autors: dos membres del col·lectiu, Javier Izquierdo i Xisco Bonnín, i un convidat especial per a l'ocasió, Ferran Petit. En els seus respectius treballs, s'han servit de la disciplina del (foto)diari com a eina de coneixement per explorar el seu entorn proper i a ells mateixos.

Aquests diaris fotogràfics, amb plantejaments tan dispars com a peculiars, no deixen de ser el mirall dels pensaments, motivacions i obsessions de tres éssers amb l'objectiu impossible d'atrapar el temps i la vida.

Querido Diario és la proposta de Javier Izquierdo per aquests Diaris de fotògrafs, proposta que es podrà veure a les Sales Florentines de Can Gelabert. Un diari fet d’imatges preses entre els anys 2004 i 2007 amb càmeres compactes de trenta-cinc mil·límetres que, de manera senzilla (potser una mica críptica que tendeix a cedir tot el protagonisme a les imatges i a la relació que entre aquestes i el públic es pugui establir), el mateix Javier Izquierdo defineix com “el meu diari fotogràfic al llarg dels anys 2004 i 2007 aproximadament, un recorregut pels llocs, les persones i coses que tract a diari”.

Cofundador de Samakineta, Izquierdo és considerat un dels fotògrafs documentals més destacats de Mallorca.

També a les Sales Florentines de Can Gelabert Ferran Petit ens mostra De moment no, gràcies, on dels fils estesos a la paret hi pengen imatges en blanc i negre de la vida quotidiana de la mare i la tieta de l’autor. Un petit homenatge als nostres majors i a les persones que en tenen cura i que fan que la seva vida sigui més agradable. “La nostra vida, -reflexiona Petit- penja d’un fil o a vegades està agafada amb pinces. Visquem-la!”.

Petit s’autodefineix com un fotògraf essencialment social. “M’interessa sobretot la gent, els sentiments que transmeten, les relacions que estableixen, els àmbits en els que viuen que, moltes vegades, reflecteixen les diferències socials. També podria dir que sóc un fotògraf urbà o d’allò urbà. La natura no m’atrau més que per a contemplar-la, per viure-la, per gaudir-la però no per reflectir-la en les meves imatges. Cerco en canvi en les ciutats, l’harmonia de línies que he sabut veure a la natura”.


Xisco Bonnin (Palma, 1967) presenta a la Sala del Directori de Can Gelabert Autoretrat en 365 dispars, una exposició que neix de la idea de que qualsevol tipus de càmera és bona per explicar una història. “Des de 1 de gener del 2010 – explica Bonnin- vaig realitzar una espècie de diari/autoretrat. Cada dia feia una foto exclusivament amb la càmera del meu mòbil i la penjava en un blog. Sent una persona tímida i pudorosa, em vaig adonar que tots estem abocats a la voràgine de Internet i sembla que tinguem d'existir dins d'ella, aparèixer per aquesta finestra. Aquest projecte és un retrat, dia a dia, dels meus gustos, preocupacions, obsessions, vivències... que formen part de un any de la meva vida”.

Llicenciat en història de l'art (Universitat dels illes Balears i Universitat Autònoma de Barcelona), Xisco Bonnin coordinà la secció Escena a la revista Casatomada i fou cofundador de l’espai expositiu La Fàbrica de Licors Arts Visuals a Palma. Actualment forma part del col·lectiu SAMAKINETA, organitzador del cicle de tallers i projeccions Visionaris en col·laboració amb la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma. El seu projecte fotogràfic personal s'ha centrat en la societat urbana post-industrial des d'un prisma sociològic. Si en bona part dels seus projectes utilitza les pautes del documentalisme més ortodox, en uns altres no dubta a utilitzar altres vies més experimentals.

ART EMERGENT A LES ILLES BALEARS (IV)

La Sala Imperial de Can Gelabert acollirà l’exposició col·lectiva ART EMERGENT IV, una iniciativa de Projecte Llevant continuadora del cicle "Art emergent a les Illes Balears" que entre els anys 2002 i 2004 celebrà tres edicions. Seguint l’esperit de les mateixes, Art Emergent IV s'articula a partir de l'anàlisi de les més significatives propostes expositives generades els darrers anys així com del seguiment del treball dels autors emergents més representatius de la nostra comunitat.

Els artistes participants a aquesta quarta edició són: Yolanda Adrover, Paz Alcoverro, Joan Cabrer, Julia García, Lourdes Grivé, Miquel Mesquida, Jaume Simó Sabater i Garau, José Ángel Sintes, María Isabel Uribe i Marcos Vidal.

Comissariat per Projecte Llevant, l’exposició ART EMERGENT IV compta, entre d’altres , amb el suport del Govern de les Illes Balears, Consell de Mallorca, Obra Social de "SA NOSTRA". Així mateix, cal destacar el caràcter itinerant de l’exposició, que des de l’any 2010 s’ha pogut veure a llocs com ara la Sala de Cultura "SA NOSTRA"d’Eivissa, Ses Voltes (Palma), el Museu de Menorca (Maó) o més recentment a Can Prunera (Sóller).

Aquestes exposicions es podran visitar fins el proper dia 11 de desembre, de dilluns a divendres de 15 a 21 hores i dissabtes de 17 a 20 hores.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada