divendres, 10 de gener del 2020

TONO SALÓ GUANYA EL XI PREMI LLORENÇ MOYÀ D'OBRES DRAMÀTIQUES



Ahir dijous dia 9 de gener es va dur a terme al Casal de Cultura Can Gelabert de Binissalem l’acte d’entrega del XI Premi Llorenç Moyà d’Obres Dramàtiques. El jurat, format en aquesta ocasió per l’escriptor Miquel Àngel Vidal, el gestor cultural i historiador del teatre Joan Arrom i el secretari acadèmic i professor de l’ESADIB Martí Fons, ha concedit el premi per unanimitat a l’obra Tot visitant la senyora Lourdes, de l’actor i dramaturg Tono Saló, sobre la qual han destacat que és “una obra d’una gran solidesa, lingüísticament ben faixada, amb domini de l’ofici, que tot i la seva senzillesa sap dotar-se temàticament d’una suggeridora profunditat”. El premi està dotat amb 2.000 €, aportats íntegrament per l’Ajuntament de Binissalem.

L’acte d’entrega del premi ha comptat amb la lectura dramatitzada d’alumnes d’Interpretació de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIB), amb escenes de les obres Conte d’hivern de William Shakespeare (a càrrec d’Antoni Adrover i Rafel Sitges) i La Rambla de les floristes de Josep Maria de Segarra (interpretada per Adrià Vicens i Blanca Moragues).

Tot visitant la senyora Lourdes tracta la problemàtica dels desnonaments, que en aquest cas amenaça a la protagonista, una dona gran (d’una setantena d’anys) que viu sola a un pis d’una ciutat que cal pensar que és Barcelona. També és present a l’obra la problemàtica de la gent gran que depèn de la bona voluntat dels veïns o dels treballadors de bona pasta, com el butaner, n’Abdul, o l’assistenta social, na Marta, que la visiten puntualment. I pateix, també, la mala voluntat de l’Estat, que no la protegeix de l’ambició del propietari de la finca, el senyor Olivelles, que li dona un any, el temps que dura l’acció, per sortir del pis. Altres temes com ara el racisme són presents a l’obra.

Tono Saló (Barcelona, 1972) és llicenciat en Art Dramàtic (1997), especialitat d‘Interpretació, a l’Institut del Teatre de Barcelona. Desenvolupa la seva trajectòria en companyies com Parracs, XTV Teatre, Teatre de la Incertesa, Teatre del Repartidor o Gataro. Realitza tres cursos d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, a més d’altres cursos teatrals, especialment a Itàlia (Reggio Emilia, Florència, San Miniato).

Com a actor participa en muntatges amb la companyia Gataro a l’AlmeriaTeatre: Ubúadella de Víctor Álvaro (2015), 1984 de M.Sullivan-Georges Orwell (2013), El càntir trencat de H. Von Kleist (2012), Invasió subtil i altres contes de Pere Calders (2011), El casament dels petitburgesos de B. Brecht (2010) o altres muntatges com ara El galán fantasma de Calderón de la Barca, T. Tantarantana (2005), Els físics de F. Dürrenmatt, T. Tantarantana (2005), Los empeños de una casa de Sor Juana Inés de la Cruz, T. Tantarantana (2003), Unhappy meals de Marc Rosich, Teatre Malic (2002), Ran del camí d’Anton P. Txèkhov, TNC (2002), Antígona de J. Anouilh, T. Tantarantana (2001), Pluja seca de Jaume Cabré, TNC (2001), La mort d’August de R. Weingarten, Teatre Alegria (2000), Violació de límits de M. de Pedrolo, Sala Beckett (2000), Un tret a l’aire de T. Mime de la Brume, Festival Int. de Sitges (1999), Amadeus de P. Shaffer, Teatre Tívoli (1999), Preversions de J. Prévert , Espai Escènic Joan Brossa (1998), El somni de Mozart pel Musical Més Petit, TNC (1998), Los sueños de mi prima Aurelia de F. García Lorca, Mostra de Teatre Breu de Barcelona (1998) o La serventa amorosa de Carlo Goldoni, Teatre Lliure (1997). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada