dimarts, 2 d’agost del 2011

Noves exposicions a Can Gelabert

Cross References n. 10, de Jaume Orejuela

NATURALEZA EN REPOSO DE JOSÉ LUIS LÓPEZ MORAL, FEELING, TOUCHING, WATCHING, THINKING DE CARLES GISPERT, CROSS-REFERENCES DE JAUME OREJUELA i BEBED SOPA DE KHATARINA PFEIL, A CAN GELABERT FINS EL PROPER 31 D’AGOST



Amb Naturaleza en reposo JOSE LUIS LÓPEZ MORAL presenta a les sales florentines de Can Gelabert una selecció de les seves fotografies més recents, en gran format i impreses damunt paper. No es tracta de visions imaginàries, si no de llocs als quals potser ja hem estat i en els que no hem reparat. Un tipus d’entorns que la ment registra més enllà de la consciencia i que se’ns apareixen en els somnis, quan el nostre cervell s’allibera de la rutina i els prejudicis.



Hi podem observar el temps detingut, una natura calmada que anima a la meditació, al repòs. El descans dels arbres, la quietud de les aigües que al llarg dels segles han sabut transmetre saviesa als qui s’han sabut acostar a ells. Sense presses, sense prejudicis: amb la neteja de pensament que la naturalesa sap afavorir.



Feeling, touching, watching, thinking és el repas als deu darrers anys de creació de l’artista CARLES GISPERT (Palma, 1969), el repàs a una trajectòria marcada per la recerca, impulsada, segons Gomezdelacuesta, per “una necessitat creativa vital, estimulant (...) un camí ple de dubtes i de qualque resposta”.



Marcat profundament pel seu pas pel Camberwell College de Londres, s’hi especialitzà en metall. Tornat a Mallorca posà en marxa, juntament amb Cati Aguiló el que va ser un dels espais més destacats del seu moment, la Casa del Cactus a Ses Salines on reflectiren a la perfecció dues de les consignes bàsiques de la seva idea creativa: la producció col·lectiva i els nous llocs per contenir interactuar amb l’art contemporani. Uns ideals que, tancada la Casa del Cactus, es començaren a desenvolupar en noves i variades ubicacions, destacant-hi els carrers de Barcelona i Palma.




Cross-References és la proposta del jove artista pollencí JAUME OREJUELA per la sala imperialde Can Gelabert. Els projectes de Jaume Orejuela giren al voltant de l’anàlisi exhaustiu de la información procedent de les grans bases de dades, ja siguin biblioteques, mapes, la xarxa o les fotografies.



L’enllaç, el link o l’hipervincle són sinònims moderns del concepte arcaic de Cross-References o referències creuades que des de fa segles s’utilizen en les obres d’ investigació. És en l’aspecte de creuament de informació dins d’una mateixa obra en el que pren sentit el concepte Cross-References.



Afirma el comissari Pau Waelder al text que acompaña al catàleg de Cross-References que “en les obres que formen la sèrie Cross-References, Jaume Orejuela (Pollença, 1981) ens presenta el que, al primer cop d'ull, sembla simplement una pintura executada amb una tècnica diguem-ne puntillista. En realitat, el que estem veient és el resultat de l'anàlisi detallat d'una fotografia mitjançant el conegut editor fotogràfic Photoshop, amb l'ajuda del qual divideix la imatge en sectors minúsculs i n'extreu el valor cromàtic de cada un. A continuació cerca laboriosament de reproduir cada un dels colors que li mostra la pantalla amb els pots de pintura acrílica, dibuixa una quadrícula en la tela o fusta en la que situa (amb precisió cartogràfica) la localització de cada color i aplica amb cura, una rere l'altre, els milers de pinzellades que finalment donaran forma a la composició que nosaltres, mandrosos espectadors, volem entendre d'un simple cop d'ull. El procés queda amagat sota el resultat final. L'ull, acostumat a destriar entre l'excés d'informació que li ofereix la realitat, n'elimina els detalls i es queda amb una impressió general”.



KATHARINA PFEIL (Colònia, 1968) és una artista de formació autodidacta que resideix a Mallorca des de l’any 1999. Provinent dels camps de l’artesania, el disseny de moda i l’escenografia, ara fa tres anys inicià la seva carrera artística, exposant a diversos espais de l’illa.




Segons Pfeil, l’existència humana és un registre col·lectiu, un gran dic dur on totes les accions, tant a nivell físic com espiritual estan acumulades i que no s’atura de créixer i ser modificat a cada moment.



Els treballs del bioquímic rus Oparin sobre l’orígen de la vida i del metafísic hongarès Ervin Lazlo sobre el registre Akasha (el camp d’energia i suport d’informació que no sols proveeix coneixements sobre l’univers actual, si no de tots els universos passats i presents) són presents a l’obra de Pfeil, que afirma que “tot roman, res es perd. Totes les accions, els pensaments, els somnis influeixen en la configuració i evolució d’aquest món espiritual”.



Tècniques mixtes sobre cartó amb incisions esquemàtiques que representen copes, calzes que simbolitzen la unió espiritual de la humanitat, pells d’ovella com a símbol de la biodiversitat i grans recipients de terra cuita omplerts d’elements líquids diversos esdevenen protagonistes d’una exposició, Bebed sopa, amb una forta càrrega intel·lectual i metafísica. Bebed sopa s’acompanya del manifest poètic La verdad pasa silenciosa.



Les exposicions es podran visitar fins el proper dia 31 d'agost, de dilluns a divendres de 17 a 21 hores.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada