dimarts, 22 de maig del 2012

Presentació del llibre LES CUINERES DE BINISSALEM, de Miquel Àngel Barrios



Divendres 25 de maig a les 19.30 h al  Casal de Cultura Can Gelabert, Binissalem.
presentació del llibre
LES CUINERES DE BINISSALEM
de Miquel Àngel Barrios

Presentació a càrrec de Polita Crespí Sureda.

Aquest aplec de receptes de cuina d’avui i de sempre de la vila de Binissalem no és un llibre de receptes i prou. LES CUINERES DE BINISSALEM neix fa més de dos anys, animat principalment per l’amor a la bona cuina, però sense poder deixar de banda l’estimació profunda a aquest poble i les seves tradicions. És una manera de fer perdurar de forma escrita tanta tradició que a cop de fogó s’amaga darrera de cada calderó i cada cullerada de saïm.

Tota la riquesa en forma de cuinats, arrossos, carns, dolços..., perviu en la memòria i en el saber fer de la gent gran. Qui no s’ha assegut amb una mare o una padrina a demanar-li que li doni una recepta per a poder-ne traslladar el gust de la memòria a casa d’un mateix? Però mai és igual. Sempre hi ha un punt amagat, aquell cop de gràcia que no som capaços d’imitar, aquella manera de fer que amagam sota ordres, trucs, temps, ingredients, mesures i paraules no escrites en receptes ancestrals.

Hi ha formes de fer, llenyes que cremen diferent, olles d’aram antigues i calius que no es poden transmetre si no és aprenent en directe els moviments que moltes cuineres del poble de Binissalem imprimeixen a les seves cuines. De les xerrades amb elles, de cuinar al seu costat, de nostàlgies i amor per la cuina està feta aquesta gavella de receptes, allà a on el sucre plora o crida, les masses per coques demanen la farina i els fideus reclamen el seu punt de coent: perquè és d’aquesta i no d’una altra manera que es fan els plats, escoltant el què cada ingredient demana.

Definitivament, aquest és un llibre pels amants de la cuina i la tradició. És un llibre per posar en marxa fora pressa, com el recull que al llarg del temps he anat fent. Aquest llibre pretén deixar enregistrades receptes que segur viuran als nostres caps i records mentre existim i que tindran la futilitat del record si no les compartim. Perquè res del què hi ha aquí escrit em pertany i tot el què no es comparteix, mor.

Miquel Àngel Barrios (Palma, 1.975) és un voraç lector i escriptor aficionat al teclat i a viatjar. Ha transitat per més de dos-cents cinquanta pobles i ciutats de tot el món gràcies i per mor de la seva feina, ja que és Director de màrqueting d’una multinacional alemanya d’electrodomèstics i ha passat els darrers dotze anys volant per Orient mitjà, Àsia, Europa i Amèrica amb una periodicitat que li ha permès tenir hores de vol suficients per a entretenir-les redactant i enllestint projectes com “Les cuineres de Binissalem”. Amant de la cuina i de la bona taula, ha volgut traslladar el què ha après de la mà de les millors cuineres del poble d’ençà que decidí –fa més de deu anys– començar una nova vida amb arrel binissalemera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada