dimarts, 8 d’octubre del 2013

"GUERRA I AMOR, PASSIONS DE PALAU", DIVENDRES 11 D'OCTUBRE A CALS AGUSTINS (BINISSALEM)


Aquest divendres dia 11 d’octubre es reprenen els concerts a l’església de Cals Agustins de Binissalem, organitzats pel Casal de Cultura Can Gelabert, i ha fan de la mà de Ferran Pisà i María Helena Medina, intèrprets de “Guerra i amor, passions de Palau”, un viatge a la música renaixentista de la península ibèrica amb obres de Miguel de Fuenllana (c. 1500-1579), Luís de Narváez (c. 1500-c.1550-60) o Diego Ortiz.

A mitjan segle XVI, el cant a una sola veu acompanyada d’un instrument polifònic encara era una pràctica bastant poc estesa a Europa, mentre que a la península ibèrica era una pràctica bastant comuna, i el cantant acompanyat per la vihuela (en català viola de mà) representava el mític Orfeu, que cantava al món amb la seva lira.

La viola de mà és de la família del llaüt que es tocava a la península ibèrica en el segle XVI. La principal particularitat d’aquesta versió és que té forma de vuit, la mateixa que adoptà la guitarra. La literatura de música per a la viola es distingeix de la resta de repertori per a llaüt arreu d’Europa per comprendre cançons per a veu i viola i no només obres per a viola sola.

Les cançons recollides en els llibres de viola eren principalment de dos tipus: d’arrel popular ―com els romances i els villancicos―, o d’arrel humanística o italiana ―sonets en castellà o italià o bé obres en llatí-.

Els romances són poemes narratius que narren batalles o successos del temps d’enfrontament entre cristians i moros a la península. El tipus de cant és molt declamat. Els villancicos són cançons populars amb estrofes i tornada per a les que s’ha escrit un acompanyament de viola. El cant és molt airós i vital. Les obres de l’altra branca, la que parteix de la tradició literària clàssica, són musicacions de poemes que segueixen la moda poètica italiana del moment que prenia Francesco Petrarca com a referent.

Guerra i Amor, passions de Palau arriba a Binissalem gràcies Cultura en Xarxa, un projecte de la Vicepresidència de Cultura, Patrimoni i Esports de l Consell de Mallorca que te com a objectiu constituir una xarxa activa d’oferta cultural per a tot Mallorca i promoure iniciatives de producció en tots els àmbits de la creació: arts visuals, escèniques, musicals, multimedia, literària.

MÚSICS:
María Elena Medina (cant i viola de mà)
Ferran Pisà (viola de mà)

Durada: 60 min. 

L'entrada és gratuïta, es prega puntualitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada